Hoppa till sidans innehåll | Hoppa till sidans huvudnavigering

Okänd på ip-adress 192.168.205.122

[NoDominoUser: ]


 
Bild från utemiljö vid Värdshuset Kullen

Värdshuset Kullen

Den 31 oktober 1933 brann värdshuset ner till grunden, varefter en sommarrestaurang byggdes på denna plats. Bilden som är ur Hjalmars Délys samling av falubilder visar en sommarsöndag och bör vara tagen efter branden 1933. Texten är hämtad ur Axel Östbergs ”Det gamla Falun” som med ett kapitel beskriver Kullen, som var en jordegendom omfattande nuvarande Stadsparken, kvarteret mellan Åsgatan, Parkgatan och Promenaden. Egendomen ägdes av brukspatron Ströms sterbhus och erbjöds Falu Stad februari 1877 till en köpesumma av 36.000 riksdaler, varvid stadens brännvinsbolag satsade 20.000.

Den 31 oktober 1933 brann värdshuset ner till grunden, varefter en sommarrestaurang byggdes på denna plats.

Bilden som är ur Hjalmars Délys samling av falubilder visar en sommarsöndag och bör vara tagen efter branden 1933. Texten är hämtad ur Axel Östbergs ”Det gamla Falun” som med ett kapitel beskriver Kullen, som var en jordegendom omfattande nuvarande Stadsparken, kvarteret mellan Åsgatan, Parkgatan och Promenaden. Egendomen ägdes av brukspatron Ströms sterbhus och erbjöds Falu Stad februari 1877 till en köpesumma av 36.000 riksdaler, varvid stadens brännvinsbolag satsade 20.000.

Magistraten hade tillstyrkt emedan ” den med stor kostnad anlagda promenaden lärer få anses vara, såsom sådan alldeles misslycka, men nödigt är, att utom staden finnes åtminstone ett lantligt , täckt ställe, där fria naturen, stadens befolkning, särdeles den mindre bemedlade delen därav, om de så önskar, kan med berättigande, under den vackra årstiden tillbringa företrädesvis söndags eftermiddagarna.”

Vidare framhölls det fördelaktiga i att man kunde få 20.000 lass grus från Kullen, något som det rådde stor brist på. Så anlades körvägar till Kullen genom skogen till Svärdssjögatan samt genom Kämparvets ägor till promenaden och Åsgatan och vatten leddes i järnrör till Kullen.
På våren 1879 var det liv och rörelse på det nya utvärdshuset som då drevs i drätselkammarens regi.

I slutet av maj annonserades i tidningarna att middag serverades på Kullen till ett pris av en krona och femtio öre. Från början öppnade man utvärdshuset Kullens sommarsäsong årligen till valborgsmässoafton och stället var eklärerat med kulörta lyktor. Dalregementets musikkår svarade mestadels för underhållningen. Under sommaren eklaterades någon artist, gärna en kuplett sångare. Ragnar Johansson uppträdde på Kullen redan som 18-åring och blev sedemera känd som Falu-sonen Ernst Rolf som ännu i dag har en Arvid Backlund-byst utanför det nuvarande hotellet.

Utan tvivel en rolig läsning om hur utvärdshuset Kullen kom till, även för egen del som boende på Kämparvet de snörika vintrarna i slutet av 30-talet. I backarna kring Kullen idkade vi backhoppning och åkte utför på stora fria områden.

Viktiga årtal i Faluns historia

 
© Falu kommun 791 83 FALUN | Tel 023-830 00 | E-post info@falun.se | Webb www.falun.se | Orgnr: 212000-2221

Senast ändrad/kontrollerad 2011-10-07

Validera denna sida CSS Validera denna sida HTML 4.01!