Hoppa till sidans innehåll | Hoppa till sidans huvudnavigering

Okänd på ip-adress 192.168.205.122

[NoDominoUser: ]


 


4-års ungar på vattnet framför holken.-

Kniphonan bygger i holk

Till midsommar hoppar kniphonans ungar ur holken då har hon ruvat sina sju ägg sedan slutet på mars månad. En mycket vacker liten dykand som man gärna ser i mindre grunda vattendrag. Knipan kommer till platsen där du satt din holk redan medan isen är landlös och då kan man verkligen på nära håll se denna vackra fågel där hanen har massor med krumbukter för sig och när de flyger i väg hörs en tydlig ving vissling. Knipan är en dykand och hämtar all sin föda från sjöbotten. Levande insekter maskar m.m. Holkarnas placering.

Till midsommar hoppar kniphonans ungar ur holken då har hon ruvat sina sju ägg sedan slutet på mars månad.

En mycket vacker liten dykand som man gärna ser i mindre grunda vattendrag. Knipan kommer till platsen där du satt din holk redan medan isen är landlös och då kan man verkligen på nära håll se denna vackra fågel där hanen har massor med krumbukter för sig och när de flyger i väg hörs en tydlig ving vissling. Knipan är en dykand och hämtar all sin föda från sjöbotten. Levande insekter maskar m.m.


Holkarnas placering.

Jag måste berätta hur det var de första åren jag bodde vid Toftans strand ,då fanns bara Knipan förbiflygande med sin väl hörbara vingvissling.
Uppskattningen av denna fågel kom från den Västerdalska vildmarken vid våra naturfilmningar och då fick jag se den holkbyggande andfågeln föda sina ungar och hoppa ut ur holken som satt flera meter ovan marken.
Med stor oräddhet hoppade dessa små knipungar som inte var större än en Humla i väldiga hopp ner till marken och efter honan som lockade.
Så när jag blev boende i Svärdsjö och Toften fanns där inga Knipor så jag började bygga den speciella holk som Kipan gillar och satte upp dem runt tomten.

Det tog ett par år innan den första Knipan flyttade in. Jag hade läst mycket om Knipan och fågelns egenskaper och hur den ruvar äggen helt ensam, sköter hon ruvning medan knipgubben söker sig till fritt vatten för att rugga. Så hände det jag aldrig sett eller hört.

Nu kommer det fina för i många år såg jag aldrig de små knipungarna mer, det sas allmänt att när knipan ungar dök så blev dom gädd mat så därför hade jag rapporter om att ingen som jag kände hade sett årsungar flygande på hösten. Holkarna jag satt upp har under åren varit upptagna av Knipor men så efter många år hände det roliga att ungarna återvänder till sin födelseholk inte alla det fattades om det var samma kull en unge.


Alla ville in i holken.

På bilderna ser man hur de inventerar sin födelseholk och minns tydligen var dom föddes trots att dom fanns bara ett dygn i holken.


2-års ungar i holken.


Lennart Österlund



 




 

Viktiga årtal i Faluns historia

 
© Falu kommun 791 83 FALUN | Tel 023-830 00 | E-post info@falun.se | Webb www.falun.se | Orgnr: 212000-2221

Senast ändrad/kontrollerad 2011-10-07

Validera denna sida CSS Validera denna sida HTML 4.01!