Hoppa till sidans innehåll | Hoppa till sidans huvudnavigering

Okänd på ip-adress 192.168.205.122

[NoDominoUser: ]


 

Översikt över Stora Torget i Falun 1957

Stora Torget

Året är 1957. Stora torget är fullbelagt och reportaget ger en god uppfattning om det nya parkeringssystemet på Stora Torget. Så skrev reportern i juli 1957. Stora torget genomgår med jämna mellanrum små förändringar. I dag är det parkeringsfrågan som uppmärksammas av myndigheterna i och med att hela torget skall bli parkeringsplats. Parkeringen blir tidsbegränsad, så efter två timmar gäller det att flytta bilen. Parkeringsautomater tänker man inte sätta upp i nuläget, men troligen tvingas man göra det så småningom. Hela torget är inte parkeringsbart.

Året är 1957. Stora torget är fullbelagt och reportaget ger en god uppfattning om det nya parkeringssystemet på Stora Torget.
Så skrev reportern i juli 1957.

Stora torget genomgår med jämna mellanrum små förändringar. I dag är det parkeringsfrågan som uppmärksammas av myndigheterna i och med att hela torget skall bli parkeringsplats.

Parkeringen blir tidsbegränsad, så efter två timmar gäller det att flytta bilen. Parkeringsautomater tänker man inte sätta upp i nuläget, men troligen tvingas man göra det så småningom. Hela torget är inte parkeringsbart. Man har lämnat inkörningsgator för att underlätta inkörningen till parkeringen. Taxi, som ligger i den nedre delen av torget, får bättre möjligheter vid utfart från taxistationen.

Bilden är en översikt över Stora Torget i Falun 1957. I vänstra hörnet ligger pressbyråns tidningskiosk och intill, Hertzmans korvkiosk. Husraden i torgets nedre del hade de här året följande affärer. StrumpLind, den affär som under och efter kriget blev alla faludamers favoritaffär. Här kunde damerna köpa nylonstrumpor som verkligen var efterlängtat. Havannamagasinet var Faluns äldsta tobaksmagasin. Nästa var en syaffär och därefter Blids bokhandel, en av Faluns två bokhandlare. På den tiden var det full fart på höstarna, när alla läroverkselever skulle köpa sina läroböcker, som de fick betala ur egen ficka.

Efter Blids kom en port in till bakgården med gamla timmermagasin.Där fick jag som springgrabb leta i jättelårar när kunder skulle ha en speciell Forslunds bok, exempelvis ”Från källorna till havet”. Det var många lårar att leta i.

På samma bakgård fanns Dala-Högerns kontor och ovanpå Berggrens skoaffär fanns också Sveriges Radios lokaler samt två lägenheter där bland annat Lillebros Söderlund bodde. Det minns jag särskilt eftersom jag var ditkallad för att ta bilder på Lillebror, som gjort succé i ett TV-program i Stockholm. I Falun kunde man ännu inte se TV. Tom Fahlrot, falukonstnären, hade en ateljé i samma hus. I slutet av kvarteret låg den andra bokhandeln, Zander och Sagers, och över gatan låg apoteket Wasen.

Lennart Österlund


Under alla år var Stora Torget falubornas samlingsplats. Bilden tagen 1957.

Viktiga årtal i Faluns historia

 
© Falu kommun 791 83 FALUN | Tel 023-830 00 | E-post info@falun.se | Webb www.falun.se | Orgnr: 212000-2221

Senast ändrad/kontrollerad 2011-10-07

Validera denna sida CSS Validera denna sida HTML 4.01!