Slussen med Kopparhinken
Vid våra tisdagsmöten pratar vi om händelser i vår lilla stad, en orkan av minnen dyker upp och ledare för diskussionen blev Rolf Lindqvist, före detta militär på Dalregementet.
Kopparhinken hade jag hört om, men jag visste inget, så ett besök hos Dalasamlingarna på biblioteket och Elisabet Hemström gav följande bakgrund till platsen. När det gäller Kopparhinken, så rör det sig om en lastanordning för råkoppar. Det har att göra med transporterna av koppar från Falun till garmakeriet och myntverket i Avesta under 16- och 1700-talen.
Innan den första slussen söder om Tisken byggdes, kunde kopparskutorna bara gå upp till kopparvågen vid Hälsingtorget när det var högt vattenstånd. Vid lågvatten tvingades man lägga till vid Kopparhinken, köra kopparen dit med häst och kärra och lasta över den på skutorna. Detta förfarande finns belagt ända från mitten av 1600-talet, men märkligt nog tycks Kopparhinken inte vara markerad på några kartor.
1796 byggdes den första enkla slussen mellan Runn och Tisken 1808 var den färdig och nu behövde man inte Kopparhinken längre.
Nu kunde skutorna slussen upp i Tisken oberoenda av vattenstånd. Kopparhinken fanns där Strandbaden senare anlades.
Vi skall fortsätta resan in mot slussen i nästa avsnitt då fanns en plats där man under somrarna hade badplats för hundratal hästar som fanns inlånade på Dalregementet.
Fotograf Lennart Österlund