Hoppa till sidans innehåll | Hoppa till sidans huvudnavigering

Okänd på ip-adress 192.168.205.122

[NoDominoUser: ]


 

Ångbåten var Farbror Villes och den åkte vi många gånger till Granö i Runn där sommarstugan låg. Roddbåten i bildens underkant är den jag beskriver Farfars fisketurer på Runn i början av 30 talet.

Runnfiske på farfars tid

Runn med sina över tvåhundra öar har varit mycket av min ungdoms sommarupplevelser. Sommarstuga hade mina föräldrar på Granö och vid Hinsnoret. Sommarens skollediga dagar vid sommarstugan vid Runn under 30 talet, var härliga dagar. När man iförd de blå jymnastikbyxor jagade gäddsnipor med vassnaror på grunden utanför sommarstugan. I mina klippböcker finns en artikel jag skrev 1952 om min farbror Wilhelm Österlund allmänt med namnet ”Ville” det är också han som ägde den lilla ångbåten på bilden. Farbror Ville kunde berätta om fisket på Runn tillsammans med sin far Emil Österlund.

Runn med sina över tvåhundra öar har varit mycket av min ungdoms sommarupplevelser. Sommarstuga hade mina föräldrar på Granö och vid Hinsnoret.

Sommarens skollediga dagar vid sommarstugan vid Runn under 30 talet, var härliga dagar. När man iförd de blå jymnastikbyxor jagade gäddsnipor med vassnaror på grunden utanför sommarstugan.

I mina klippböcker finns en artikel jag skrev 1952 om min farbror Wilhelm Österlund allmänt med namnet ”Ville” det är också han som ägde den lilla ångbåten på bilden.

Farbror Ville kunde berätta om fisket på Runn tillsammans med sin far Emil Österlund. Emil Österlund min farfar var slussvakt under trettio talet. Farfar Emil som 1885 vid 25 års ålder utökade sina inkomster på söndagarna med att fiska gädda på Runn.

Farfar hade många barn och grabbarna pappa Henning och farbror Ville fick ro runt Runn över helgerna på jakt efter Runngäddor.
Här ett utdrag ur den artikeln från 1952;
Den stora roddbåten var stor och tung och den båten hade föregångaren haft att ro ved från Runn upp till sina kunder i Faluån.
Jag minns säger Ville, en gång vid högvatten då båten var på väg upp i ån med ved när han fastnade under falubron.

På lördagseftermiddagarna bar det iväg från slussen och vi rodde i ett kör till klockan elva på kvällen då vi landade på en ö för lite mat. Maten bestod av smörgås, kaffe och sill. Sillen tillagades genom att man la den på potatisen och kokade den. Vi sov på en presenning i vars utkanter farfar strödde snus som skydd mot småkryp.
Två på morgonen bar det av igen och det roddes till klockan elva förmiddagen. Efter matpaus höll vi på till sena söndagskvällen då vi var tillbaka i Slussen.

För det mesta hade vi kammat hela Runn varit in i Liljan, i Ösjön och Torsång, tillbaka förbi Granö, Vika och hem mot Slussen. Kunde man inte ro åt far fick man inte vara med, var man utanför Granö och frågade far var vi skulle ro blev svaret alltid ”vi tar en lov”, så på söndagskvällen var händerna fulla av hårda valkar.

Fisk fick man, en gädda på två kilo räknades som liten, tre och sex kilo var de flesta vi fick. Den största jag minns vägde nio kilo tagen mellan Dejstolen och Hellmansö.

Utanför Tjuvöudden var det alltid bra, Risö och Krokholmen likaså. När vi sen landade på söndagskvällen var vi aldrig utan fisk tio gäddor var ett dåligt resultat men någon slant fick man när man sålde fisken.

Lennart Österlund

Fler bilder

Viktiga årtal i Faluns historia

 
© Falu kommun 791 83 FALUN | Tel 023-830 00 | E-post info@falun.se | Webb www.falun.se | Orgnr: 212000-2221

Senast ändrad/kontrollerad 2011-10-07

Validera denna sida CSS Validera denna sida HTML 4.01!