Hoppa till sidans innehåll | Hoppa till sidans huvudnavigering

Okänd på ip-adress 192.168.205.122

[NoDominoUser: ]


 

Okänd torggumma får namn på Faluns Hemsida.

Många gamla bilder saknar namn. Så var det i ett reportage på hemsidan om det gamla fisktorget där Fru Geete handlade av en den gången okänd torggumma. Det finns alltid nu levande som vet namnet på personer och miljöer för det är många gånger en svaghet i bilderböcker. Identifieringen kan komma genom publicering i tidningar eller som i detta fall på Faluns hemsida. Dagmars Carlmats visste att torgdamen hette Alma Berglund och var från Källberget i Stora Skedvi för fru Karlmats hade som liten på trettiotalet levt nära Alma. Alma Berglund bodde på gården Piggens i Källberget.

Många gamla bilder saknar namn. Så var det i ett reportage på hemsidan om det gamla fisktorget där Fru Geete handlade av en den gången okänd torggumma.

Det finns alltid nu levande som vet namnet på personer och miljöer för det är många gånger en svaghet i bilderböcker. Identifieringen kan komma genom publicering i tidningar eller som i detta fall på Faluns hemsida.

Dagmars Carlmats visste att torgdamen hette Alma Berglund och var från Källberget i Stora Skedvi för fru Karlmats hade som liten på trettiotalet levt nära Alma.

Alma Berglund bodde på gården Piggens i Källberget. Dagmar Karlmats berättade om hur mormor Alma tog kärran till Fisktorget i Falun på trettiotalet. Frukt och grönsaker och hemvävda alster lastades på den tvåhjuliga dragkärran, det gällde att starta tidigt. Från hemmet och via krokiga vägar tog sig Alma ner till Vika Strand där hon inväntade den reguljära ångbåten .

Hon fick hjälp att lasta vagnen på båten och åkte via Runn in i Tisken och fram till kajen, som låg i Tiskens nedre del före slutet på Faluån.

Därifrån fick Alma fortsätta att dra sin kärra fram till fisktorget.
Visserligen såg Faluån inte ut då som nu. Då var den bred och inga kajer fanns för att lägga till med ångbåtarna så båtstoppet och avstigningen var nog ute i Tisken där järnvägsviadukten ligger och där folkparksbåtarna hade sin ankringsplats för passagerare till Folktes Park.

Bilden på Alma är visserligen tagen på 50 talet och då gick det nog lättare för Alma att ta sig till fisktorget.


Lennart Österlund

Viktiga årtal i Faluns historia

 
© Falu kommun 791 83 FALUN | Tel 023-830 00 | E-post info@falun.se | Webb www.falun.se | Orgnr: 212000-2221

Senast ändrad/kontrollerad 2011-10-07

Validera denna sida CSS Validera denna sida HTML 4.01!