Sven Nilssons fotoaffär under krigsåren
Falufilmaren Sven Nilsson hade sin affär på Åsgatan 14-16 där jag arbetade som bygdefilmare under åren 1946-1950. Under kriget var det i stort bara den fotoaffären som fanns i Falun och det var mest läkarna på lasarettet och bättre bemedlade falubor som anlitade affären för sin bilder. Ett minne finns under krigets slutskede 1945 när Falun vimlade av amerikanska flygare, som hade gott om dollar. På restaurnang Holmen- "tvåan" var det kycklingsandwich varje eftermiddag.
Under kriget var det i stort bara den fotoaffären som fanns i Falun och det var mest läkarna på lasarettet och bättre bemedlade falubor som anlitade affären för sin bilder.
Ett minne finns under krigets slutskede 1945 när Falun vimlade av amerikanska flygare, som hade gott om dollar. På restaurnang Holmen- "tvåan" var det kycklingsandwich varje eftermiddag.
När amerikanerna invaderade fotoaffären där Gunnar Saxe trots språksvårigheter sålde alla kameror man kunde få tag i på den tiden.
Även jag med mina kamrater från Falu Simsällskap beledsagade en besättning på en havererad Flygande fästning.
Alla hade deltagit i kriget mot Tyskland och många tog sin skadade flygmaskin till Sverige för att nödlanda.
Det var nio unga amerikanska flygare som utan stöddighet blev våra vänner under denna sommar.
Då mådde Faluns affärsmän bra, jag vet att vi fick tillfälle att hjälpa flygarna att köpa varsin cykel så nio grabbar landade hos Monark på busstorget och inhandlade var sin Monarkcykel.
På den tiden hade ingen tillgång till bil utan det blev cykeln som sammansvetsade svenskar och amerikaner.
Varje eftermiddag åkte vi runt och visade vårt Falun och som tack fick vi gå på restaurang Holmen"trean", något vi aldrig hört talas om var kycklingsandwich, möjligt är att vi hade vetat bättre om vi sagt kycklingsmörgås.
Tiden var ju fattig och vi ungdomar hade några svåra år bakom oss.
Men den här sommaren blev ett minne för livet, avskedsfesten på Grand var sagolik och på morgonen följde vi vinkande deras återtåg till Västerås ty det var därifrån resan till hemlandet skedde via England.
Lennart Österlund