Bergsmansgården Bäckehagen
År 1822 dog bergsingenjörerna Magnus och Axel Fahlström. Magnus bodde på Hästberg och dog 81 år gammal, sonen Axel Magnus bodde på Bäckehagen där han dog 47 år gammal. Axel Fahlström köpte Bäckehagen 1797 och gifte sig med Sara Ihrman 1803 och började bygga ut den gamla storstugan. Sitt nuvarande skick fick herrgården 1822. Det var många olika ägare genom åren så vid Bäckehags-Pers frånfälle löste sonen Fredrik ut sina syskon. Gården drevs tillsammans med hustrun Ursula och barnen som sommarpensionat med dans på Bäckehagen.
Axel Fahlström köpte Bäckehagen 1797 och gifte sig med Sara Ihrman 1803 och började bygga ut den gamla storstugan.
Sitt nuvarande skick fick herrgården 1822.
Det var många olika ägare genom åren så vid Bäckehags-Pers frånfälle löste sonen Fredrik ut sina syskon. Gården drevs tillsammans med hustrun Ursula och barnen som sommarpensionat med dans på Bäckehagen.
1927 blev kvarnägare Valfrid Karlsson ( död 1955) ägare till Bäckehagen och hyrde ut herrgården och båtbryggan till dans.
Bergsmansgårdar finns runt Falun och samtliga ägare arbetade i och för Falu gruva. Dessa gårdar byggdes så efter hand om till herrgårdar och samtliga skulle likna Landshövdingens residens.
Ståtliga herrgårdar enligt tidens mode, Grycksbo, Bäckehagen, Wassbo.
Gamla Staberg, Hinsnorets herrgård som så sent som på 40 talet sköttes av statare, Stora Hyttnäs, Strömska Morbygden, Puttbo, Lilla Främsbacka, Stora Källviken och Karlberg.
Dagens utflykt till Bäckehagen för att bekräfta de bilder jag lånat från Sven Nilssons samling som förvaras av Dalarnas Museum.
På Bäckehagen bor i dag Hanna och Hans Olov Hellman som tillsammans med hela sin släkt skapat en delägarförening för sparande av Herrgården och dess historia.
Bergmästaren Olof Eklund en känd Faluprofil en grand old man med nejlika och grå kubb ägde Bäckehagen som sedemera övertogs av släkten som i dag bor på gården.
Hans Olov Hellman berättar om krigsåren, då ägdes Bäckehagen av Svenska Gångförbundet, det var meningen att det skulle bli ett Dala Bosön.
Men så kom kriget 1939 och många Norska unga soldater flydde från Norge och blev placerade på Bäckehagen av Svenska Regeringen.
Där hölls under hela kriget Norska soldater övandes krigets konst för att återvända till Norge och kasta ut Hitler.
Vid Bäckehagen byggdes baracker för över tusen norrmän ,( kvinnor?)där fanns officersmäss, sjukhus, skjutbanor och allt som behövdes för att lära pojkar att kriga.
Till Falun kom först (1939) de polska ubåtsmatroserna och internerades i Främby. Sen kom amerikanska nödlandande flygare som i början 1943 var internerade i Främby.
det kom massor av flygare som nödlandade med sin flygande fästning och
varje besättning bestod av nio grabbar.
Amerikanerna bodde i och runt Falun på hotell och pensionat.
Och Bäckehagen med tusentals Norska soldater som flytt kriget.
Så under kriget kände de neutrala Falun väl av krigets vindar.
Minns Lennart
Fotograf Lennart Österlund