Carl XIV:s sarkofag
Under min tid som TV fotograf, på Falu TV, hade jag det stora fördelen att få jobba med Rune Lindström som skrev manus till många produktioner som spelades in med Faluteknik.
Himlaspelet Leksand, Ingmarsönerna i Nås och Skinnarspelen i Malung. Rune med sin stora filmerfarenhet skrev och redigerade.
Vår kontakt startade 1966 med en TV film om Ingmarssönerna där Rune satt filmrubriken ”De vandrade till Sion” vi hann göra ett tiotal filmer många med rent dokumentärt värde.
Men en film som vi länge diskuterade var Älvdalingarnas framställning av Carl XIV: s sarkofag . Den som nu står i Riddarholmskyrkan i Stockholm.
Runes ide var själva transporten från Älvdalen via Manhem Falun till Gävle där den skulle lastas på en båt för vidare färd till Stockholm.
Sarkofagen hade beställts tolv år tidigare att utföras i Älvdalsporfyr.
Konstmästaren vid Falu gruva Herr Steffansson hade för 6300 riksdaler Banco åtagit sig transporten.
Den stora sarkofagen drogs på två slädar. Den första där locket var placerat drogs av 70 Mora och Sollerökarlar och den andra med kistan drogs av 110 Älvdalskarlar.
Alla hade sockendräkt, säkerligen en fantastisk syn. I byarna möttes tåget av jubel och hurrarop.
Tack vare den snörika vintern 1856 blev det möjligt att forsla den jättelika pjäsen från porfyrverket i Älvdalen till Gävle hamn. Man startade den 9 februari 1856.
Tåget leddes av spelmän som hade betalning per dag och hur mycket brännvin de ville ha. Man hade också haft trumslagare men dom strejkade på grund av kylan. Under hela resan var det 30 grader kallt.
Man måste betänka att sarkofagen vägde 15 ton och var två och en halv meter hög.
Tåget kom till Falun via Morbygden, vidare över Falubro mot Stora Torget där massor av folk stötte till.
Tåget fortsatte mot Manhem som då låg utanför staden, där skulle man rasta i tre timmar, och en av stadens herremän handlaren Kronberg, gratis bespisade hela manskapet med sill och potatis och brännvin till.
Det var vresiga dalkarlar som drog sarkofagen och fler gånger under färden ville de ha mer betalt annars vände de om.
Hela beskrivning av tranporten visar hur svårt det var att via icke befintliga vägar och över sjöar transportera den tunga sarkofagen.
Så småningom tågade dalkarlarna in i Gefle stad med all skäl kunna ropa ”Victoria”!
Den resan hade Rune Lindström velat dokumentera med alla dessa bilder av dalkarlarna fantastiska jobb att transportera Sarkofagen till Riddarholmskyrkan.
Fler bilder om transporten av sarkofagen.
Lennart österlund