Fortsättning Gamla Herrgården
Tiden är fortfarande 30 talet och jag bor i Fridolf Rudins gård på Sturegatan. Lite längre bort rinner Hyttbäcken öppen under bron på Sturegatan. Jag hade mina kusiner boende vid trekanten i ett hus ner mot Faluån. Det var kusin Bertil som var den stora samordnaren när det gällde alla grabbar på herrgårn. Där var Bertil och Rune, Lennart, Olle Westlund, Harald och Evert Lindgren, Olle Berggren, Kurt och Lillebror Wahlberg, Olle Göransson, Åke Danielsson, Erik Lysén, Sörman,Tollerts och Sven Johansson det är bara några av alla som lekte tillsammans som smågrabbar på Gamla Herrgården.
Jag hade mina kusiner boende vid trekanten i ett hus ner mot Faluån. Det var kusin Bertil som var den stora samordnaren när det gällde alla grabbar på herrgårn.
Där var Bertil och Rune, Lennart, Olle Westlund, Harald och Evert Lindgren, Olle Berggren, Kurt och Lillebror Wahlberg, Olle Göransson, Åke Danielsson, Erik Lysén, Sörman,Tollerts och Sven Johansson det är bara några av alla som lekte tillsammans som smågrabbar på Gamla Herrgården.
Sommartid var det idrottstävlingar och grabbarna (inga tjejer) kutade runt i vild tävlingsfart kring kvarteret vid Wass Brittas gård.
På vintern byggdes en hoppbacke på slaggvarpen invid trekanten och där åkte vi även längdskidåkning.
Med skridskor höll vi till på römullstippen bakom Lövins slakteri där vi gick genom tunneln under järnvägsspåret.
Bilar var det smått om det var hästar som skötte transporterna kring Herrgårn.
Så kom krigsåren och tillsammans med mina föräldrar flyttade vi till Clefbergs gård på Engelbrektsgatan. Men fortfarande höll vi ungar till kring Trekanten.
Under krigsåren fick vi skolbarn utrymma västra skolan när militären
skulle mobiliseras där. Vid hyttparken blev en koktross förlagd som lagade mat för de mobiliserande militärer.
Hade man tur och en mjölkflaska med sig kunde man få både bruna bönor och fläsk. På torsdagarna ärter och fläsk av kockarna som i sina vedeldade kokvagn lagade käk till hundratals militärer.
Bilderna till Gamla Herrgården är från den bok jag fått låna av Faluns elitskrinnare ”Stig Heja Ollson” Stig Olsson. Boken är en utgåva av Strålin & Persson med samlade bilder över gamla Falun som är utgiven 1961, i förtexten står bland annat ”Det gamla lever ännu och vi skulle sakna det mycket om det gick bort. Det är nya och gamla i förening som gör Falun till en vacker stad vilken vi älskar och vördar".
Tyvärr står inte de vackra ordens upphovsman i boken som tryckts och sammanförts av Strålin & Perssons tryckeri i Korsnäs 1961.
Lennart Österlund