Intressanta hus L-S
Här hittar du byggnader från L till S.
Landshövdingeresidenset
Kv. Residenset 1, Åsgatan 51
Landshövdingeresidenset.Foto: K G Svensson 1966.
Huset byggdes som privatbostad troligen på 1730-talet av den förmögne rådmannen och källarmästaren Olof Engström.
Den förste landshövdingen som bodde här var friherre Carl Cederström, som flyttade in 1771. Hans efterträdare Johan Magnus af Nordin lät bygga om huset till dess nuvarande utseende 1792-93. Som arkitekt för exteriören anlitades slottsbyggmästaren Johan Sebastian af Uhr. Inredningen ritades av Louis Masreliez. Dekorationsmålningarna är utförda av målarmästaren Johan Nils Asplind i Falun. Fr. o. m. 1812 har huset varit officiellt landshövdingeresidens.
Medborgarhuset
Kv. Nya Bergsskolan 2, Engelbrektsgatan 27
Medborgarhuset. Bergsskolan under ombyggnad till medborgarhus. Foto: Albin Hedling 1935.
Medborgarhuset i sin nuvarande skepnad kom till 1936. Tanken var att samla landstinget, stadsfullmäktige, stadsbiblioteket, hushållningssällskapet samt ABF och andra ideella föreningar under samma tak.
Det ursprungliga huset invigdes som bergsskola 1871. År 1910 invigdes ett nytt, ritat av stadsarkitekten Klas Boman. När skolan hade upphört 1931 beslöt man att bygga om huset till medborgarhus. Biblioteket fanns kvar här till 1968. Därefter har medborgarhuset inrymt musikskola samt fr. o. m. 1987 Radio Dalarna och under ett antal år även Falu kommuns centralarkiv.
Munktellska huset
Kv. Slagghuset 1, Åsgatan 31
Munktellska huset. Foto: Daniels Sven Olsson 1975.
Huset är ett murat slagghus från ca 1765.Byggherre var bergsingenjören Johan Erik Munktell. År 1776 köptes huset av STORA och inreddes till personalbostad. Idag används det som kontor. Huset är byggnadsminnesförklarat.
Ordenshuset
Falun 7:20, Östra Hamngatan 1
Ordenshuset. Foto från 1923.
År 1901 byggdes Ordenshuset av IOGT efter ritningar av Nils Nordén från Gävle. I bottenvåningen har det även funnits affärer och konditori.
På denna plats intill Falubron låg tidigare ett spannmålsmagasin, där man bl. a. gav teaterföreställningar i början av 1800-talet. Men stanken från de intilliggande gårdarnas stall och ladugårdar var så besvärande att teatern flyttades till Sturegatan.
Polishuset
Kv. Badhuset 11, Ölandsgatan 1
Polishuset. Foto från ca 1970.
Huset invigdes 1968 och är ritat av faluarkitekterna Jack Hanson och Gösta Lilliemarck. För att få en kulturhistorisk anknytning till gruvstaden Falun använde man slagg som fasadbeklädnad. Slaggen har krossats, blandats med polyesterplast och sedan pressats till plattor.
Post- och telehuset
Kv. Posten 6, Åsgatan 30
Post- och telehuset.Vykort från början av 1900-talet.
Den ståtliga byggnaden i tysk renässansstil stod färdig 1902. Arkitekt var J. O. Lindström i Stockholm. Dess ursprungliga funktion var som avdelningskontor för Riksbanken.
Tomten och det tidigare bostadshuset vid Åsgatan ägdes i slutet av 1700-talet av borgmästaren Hans Carleberg och i mitten av 1800-talet av stadsläkaren Gustaf Ulrik Kihlstedt. År 1898 sålde doktor Kihlstedts arvingar fastigheten till Riksbanken.
1903 flyttade posten med telegrafstationen hit från rådhuset och övertog så småningom hela huset.
På 1960-talet ”moderniserades” byggnaden genom att all utsmyckning skalades bort, men 1983-85 fick den tillbaka sitt gamla utseende.
Prostgården
Kv. Prostgården 3, Åsgatan 45
Åsgatan med prostgården till höger. Målning av Richard Karlsson omkr. 1915.
På denna tomt bodde fr. o. m. 1630-talet Johan Berndes, som var landshövding över Kopparbergs län. Gården fungerade som landshövdingeresidens fram till 1663. År 1666 såldes den till kyrkan, blev prostgård och tjänade som sådan ända fram till 1991.
Vid den första av stadsbränderna 1761 förstördes huset men återuppbyggdes 1764-70 av slagg och tegel. Under mellantiden fanns en provisorisk prostgård i nuvarande kv. Kardmakaren vid Ölandsgatan.
Rådhuset
Kv. Rådhuset 1, Kristinegatan 16
Utsikt från Centralpalatset mot rådhuset. Vykort från omkr. 1920.
Huset byggdes 1649-1653 på en tidigare uppförd grund (avsedd för ett spannmålsmagasin) och påbyggdes med en andra våning på 1670-talet. I början inrymde byggnaden lokaler för rådstugurätten och kämnärsrätten, fängelse, stadskällare, apotek m. m. Senare fanns även bostad för borgmästaren. Huset blev skadat vid stadsbränderna 1761 men byggdes snabbt upp igen. Även polis, telegraf och brandkår har haft sina lokaler i rådhuset.
Silverhyttan
Falun 7:22, Södra Mariegatan 18
Urlakningsdammen vid Hanröbron med Silverhyttan längst t. h. Foto: C. A. Skogqvist, början av 1900-talet.
Hyttan byggdes av slaggtegel år 1884 och ersatte då Gustav III:s silververk från slutet av 1700-talet. Ursprungligen var det två hyttor, av vilka den norra kallades Kratshyttan, som sammanbyggdes.
Silverprocessen började med att s. k. ”vitrioljox” eller ”stapeljox” tvättades, torkades, rostades och lakades. Därefter smälte man bly och ”jox” som blandats med bl. a. soda och sågspån i hyttugnen. Hettan drev fram en tacka som innehöll s. k. verksilver, som bestod av både silver och guld. I fineringsugnen togs alla föroreningar bort så att man fick s. k. gyldiskt silver. Därefter följde de avslutande reningsprocesserna granulering, skedning och fällning. Hela arbetet med att få fram färdigt silver och guld tog nästan en hel månad. Fram till hyttans nedläggning 1920 producerades ca 250 kg silver och 100 kg guld per år.
Spruthuset
Fisktorget
Spruthuset och Fisktorget sett från Medborgarplatsen. Foto från 1940-talet.
Byggnaden uppfördes 1884 som förvaringsplats för brandkårens nyinköpta ångspruta. Huset gjorde tjänst som brandstation fram till 1911. I tornet hängdes brandslangarna på tork. Senare har det varit fiskaffär, turistbyrå, hantverksbod och kafé här.
Stadsteatern och Folkets Hus
Kv. Gruvbäcken 4, Teatergatan 1
Stadsteatern och Folkets Hus under byggnad. Foto: Byggnadsnämnden 1964.
Teater- och Folkets Hus-komplexet ritades av Hakon Ahlberg och invigdes den 10 oktober 1964. Sammanlagt består det av tre byggnadskroppar: en teaterdel, en del med samlingslokaler och en affärs- och kontorsdel. Den ursprungliga teatersalongen rymde 501 platser men har sedan byggts om.