Hoppa till sidans innehåll | Hoppa till sidans huvudnavigering

Okänd på ip-adress 192.168.205.122

[NoDominoUser: ]

Byte av lösenord

Här nedan byter du ditt datorlösenord. Både för nätverk, e-portalen, Insidan och Ping Pong.

Observera lösenordspolicyn. Om du har å, ä, ö, % , &, +, ? eller = i ditt lösenord kan du inte logga in till Insidan eller Elevportalen.

Observera lösenordspolicyn

Råd och tips

Ändra lösenord











Ändring av lösenord kan bara göras efter inloggning.

Lösenordpolicy

Datoranvändare i Falu kommuns nät kommer nu att erbjudas möjlighet att logga in hemifrån för att komma åt sin e-post och intranät. Detta kräver vissa åtgärder för att höja säkerheten, bl a måste vi ställa högre krav på de lösenord som används. Hittills har användarna klarat sig med fem tecken i lösenordet, och inga särskilda krav på innehållet. Följande regler införs nu för att förbättra lösenorden.

  • Lösenord är personliga och får inte överlåtas
  • Lösenordet ska bestå av minst åtta tecken och bestå av minst tre av de fyra teckenuppsättningarna versaler, gemener, siffror och ickealfanumeriska tecken (specialtecken som !, ). Undvik å, ä, ö,%, &,+,?=.
  • Lösenordet får inte vara detsamma som användarnamnet eller bestå av delar av användarnamnet.
  • Lösenordet ska inte gå att hitta i Din närhet. Varken namn, telefonnummer, födelseår eller något inom synhåll från Din arbetsplats får användas.
  • Lösenordet får inte vara en vanlig teckenkombination, ett ord eller en vanlig kombination av ord som finns i ordböcker eller används i dagligt språkbruk, oberoende av språk. Det ska förvrängas genom användning av siffror eller specialtecken.
  • Lösenord som används inom Falu kommun får inte vara likadana som andra lösenord som samma användare har utanför kommunens organisation.
  • Lösenord ska bytas var 6:e månad och får inte vara likadant som ett tidigare nyttjat lösenord.
  • Lösenord ska inte skrivas ned.
  • Om du misstänker att någon känner till ditt lösenord, byt ut det!

Några råd och tips om hur lösenord kan utformas

Ett lösenord bör vara lätt att komma ihåg och svårt att gissa och bör inte kunna hänföras till användaren. Dessa krav är motsägelsefulla, men om man tänker på en hel mening, t.ex. ”5 Fula elefanter flög till de 7 månarna” och använder de första bokstäverna i varje ord och siffrorna blir lösenordet ”5Feftd7m”. Lösenordet blir då svårt att gissa för en utomstående, men lätt för innehavaren att komma ihåg. Hitta på egna mönster!

Använd gärna ett ord t.ex. uggla, sätt sedan in två siffror i ordet u3Gg2la.

s!emeste8r välj ett ord och placera ett utropstecken ! på andra plats och en åtta 8 på den nästa sista. Byt ord men behåll ! och 8.

s1o!m3m!a5r bestäm ett ord och byt ut de tecken som ska stoppas in i ordet.

vgOdsB! vi går över dagg stänkta berg fallera (ö blir o).

1Tal2Bes en tallrik två bestick

Låt siffror stå för sitt uttal (7k) eller bokstäver för begynnelsebokstaven i en siffra, som #0Et-EtT4 012-1234

När Du loggar in har Du ett begränsat antal möjligheter att skriva in lösenordet. Om Du skriver fel fem gånger i rad så kommer Ditt konto att bli låst (oanvändbart). Ett vanligt fel är att av misstag aktivera funktionen för versaler (Caps Lock).

 
organisation
Ledningsförvaltningen
 
  Systemägare: Sektor Service - IT | © Falu kommun 791 83 FALUN | Tel 023-830 00
www2.falun.se